5.11.06

Børn og nettet

Børns aktiviteter på nettet

Børn af i dag kan bruge computeren kreativt og på flere planer. I de fleste danske hjem findes der en computer og mange har Internet, hvilket giver børnene mulighed for at udvikle kompetencer på nye måder, idet de her kan hengive sig til spil, chat, diverse børnetilbud som f.eks.
http://dk.cartoonnetwork.nu/microsites/dexter/index.jsp
her kan børnene være med i forskellige spil, sende julehilsner, deltage i en julekonkurrence og vinde præmier, der er masser af muligheder og børnene kan helt sikkert bruge mange timer her
http://www.dr.dk/boern indeholder både noget for de små og store:
Oline for de små med spil, historier, sange
Barracuda med forskellige tilbud for de store omkring MGP, Børnerap, konkurrencer, klassisk musik og meget mere
http://www.disney.dk/DisneyOnline/funzone/gamezone/
indeholder også sjove spil, konkurrencer m.v.
På Barbie s hjemmeside, som jeg nu har slettet linket til pga. at det smadrede min blok føler man næsten personlig kontakt idet mails besvares og der opfodres til keep in touch…
http://www.spoergolivia.dk/
Her kan man læse og lære om alt lige fra tsunamier med en enkel, let forståelig forklaring til via Wikipedia http://da.wikipedia.org/wiki/Tsunami at få uddybet emnet...

Dette er bare et lille udpluk af de sider, der findes på nettet for børn – men der er mange udfordringer til forskellige opgaver, man kan gå i gang med. Det er vanskeligt at sætte tidsbegrænsninger på børns forbrug af computeren, idet der ofte opstår et flow, når man er kommet i gang med en opgave, og man glemmer tid og sted for at løse det man er i gang med. Derfor er det nødvendigt at tænke anderledes, hvis børn skal have det optimale ud af deres tid ved skærmen.

Pædagogens rolle
Det er vigtigt som pædagog at kende til de forskellige hjemmesider på nettet, det er et stort område med utallige muligheder, men det er godt at følge med i det børnene finder frem til. Kan man skabe et fælles rum, hvor man sammen kan se på og udforske nettes muligheder er der grobund for at dele oplevelserne sammen og samtidig være der, hvis børnene kommer ind på nogle sider, som ikke er forståelige for dem. Her tænker jeg f.eks. www. Spoerg Olivia, hvor der er links til mange andre sider, som måske ikke er så let forståelige for alle børn – eksempel: http://www.historie-online.dk/special/gys/ - det er pædagogens rolle at være nærværende og være med til at udvikle børns IT kompetencer, så de bliver styrket i at anvende computeren, samt nettet til konstruktive tiltag.


Pædagogens kompetencer
Pædagogen bør selv være godt rustet til at finde rundt på nettet og kunne hjælpe børnene med de forskellige ting, så som indsigt i hvordan man opretter en profil på en hjemmeside. Det er ikke muligt at gennemprøve al ting på forhånd, men det er nødvendigt at være klar til at hjælpe børnene med det de ikke kan finde ud af. Nogle gange er det faktisk børnene, der kan hjælpe pædagogen med noget, men på den måde bliver det også et fælles projekt. Mange børn har ret gode kompetencer i at færdes på nettet og undersøge forskellige ting.

Kan man udvikle sociale kompetencer ved at være på nette? Ja, det er der rigtig meget grund til at tro. Der er masser af muligheder for at være sammen med andre via chat, diverse klubber, mails osv.

Musik, tegninger og historier er begreber som altid har været i børnekulturen, men anno 2006 er der uanede muligheder for børn til at arbejde på nye måder via Internet og computer. Ifølge Birgitte Holm Sørensens bog om Børn på nettet – kommunikation og læring (side 45) ”synes de produktive aktiviteter at få en stigende betydning i takt med at:
1. Digitalisering – giver mulighed for at transformere og kombinere tekst, billede og lyd og placere dem i nye sammenhænge og kontekster
2. Interaktivitet - giver handlemuligheder
3. Virtualitet – giver mulighed for at operere i forskellige rum og tider, samt udnytte de muligheder, det giver i produktive processer

Jeg mener, at børn kan lære meget af at være på nettet. Noget af det der gør de forskellige steder attraktive er de stadig nye muligheder, der giver børn valgfrihed og udfordringer på flere planer. På siden http://www.trafiksjov.dk/04_hvem_gaar/index.html er det fascinerende at straks man er inde på siden er der en, der siger: Find de ti trafikanter som gør noget forkert – og senere kommenterer når noget gøres rigtigt osv.
Det giver en imødekommenhed fra skærmen, som levendegør det sete på en måde, så man bliver hængende og vil checke ud om man kan klare opgaven. Ud fra denne side læres om trafik og der er utallige andre steder, hvor børn kan lære mange andre ting.

Der har på det seneste været mange skriverier om Arto, og mange forældre har været bekymrede for deres teenagebørn – og dette jo ikke uden grund, desværre. Men når det er sagt er der mange teenager og unge, som også får noget positivt og godt ud af at være på Arto. Der er mulighed for at finde andre som har samme interesser som en selv, mange skriver og chatter og der diskuteres ivrigt om livets mange facetter og man kan sige sin mening. Hermed siger jeg ikke at alt er godt, men somme tider er der mange fordomme pga. noget der er hørt. Derfor må man selv gå ind og checke, hvad er det egentlig der er på de steder som omtales i medierne, og så bagefter kan der udveksles synspunkter og erfaringer.

2 Comments:

Anonymous Ανώνυμος said...

Hej Henny
Du har rigtig nok dobbelt sikret dig hva? *lol* ej ikke drille...
Du har ret, ikke alt er godt og man skal lære at surtere, men sådan er det jo også med resten af livet. Jeg vil også gerne være med til at råbe højt "VÆK MED FORDOMMENE" og undersøg for pokker tingene selv, det ku jo oven i købet være man lærte noget :o)
Yvonne

13:18  
Blogger lis faurholt said...

Og skal vi ikke også tænke i "gruppen" og ikke altid i "individet" ved computeren? Det er vel ikke kun den, der har fingrene på tasterne, der leger?

15:27  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home